Duurzaam

Published on april 11th, 2018 | by Marlou

0

in 7 stappen graszoden leggen

Wil je een fantastisch gazon? Leg graszoden! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je graszoden moet leggen. Als jouw tuin bedekt is met oud gras, moet je dit eerst verwijderen. Dit kun je het beste doen met een zodensnijder die het onder de wortels afsnijdt. Je hebt ook een scherp mes nodig, een strooier, een ijzeren hark en compost nodig, inclusief kunstmest en kalk. Is de grond goed voorbereid? Dan kun je met twee mensen in één dag 1.000 vierkante meter afleggen. Je hebt extra handen nodig als je van plan bent om meer te doen dan dat.

Lees verder voor onze stapsgewijze instructies voor het uitrollen van een duurzaam groen tapijt.

1. Bereid de grond voor
Maak de bovenste 6 tot 8 centimeter grond los. Verspreid 8 cm compost. Voeg 5 cm zand toe aan de kleiige ondergrond om de drainage te verbeteren. Gebruik vervolgens de kunstmest en kalk indien nodig.

2. Maak het oppervlak waterpas
Gebruik een ijzeren hark om eventuele hoge punten naar beneden te halen en plekken in te vullen, zodat de grond waterpas is en 2,5 cm onder de helling van een verhard oppervlak, ligt zoals een looppad of oprit. Water licht om de grond te verzadigen.

3. Leg de eerste rij
Vind de langste rechte rand in uw tuin. Rol de eerste rol zode erlangs uit. Blijf op de grond terwijl u deze installeert en haal voetafdrukken weg als u gaat. Maak losse gebieden of rimpels glad, strijk de zode glad zodat deze vlak tegen de grond ligt, zonder luchtzakken.

4. Leg opeenvolgende rijen
Na het leggen van de eerste rij, gebruik je het mes om de helft van het volgende stuk af te snijden, zodat je de korte naden kunt spreiden, net als bij het leggen van stenen. Nogmaals, zorg ervoor dat delen van het gras stevig tegen elkaar aanliggen zonder ze te overlappen. Niet alleen zal dit niet minder opvallen op deze manier, maar de randen zullen minder snel uitdrogen en terugvloeien.

5. Water, water, water
Bewater het gazon. Probeer een week niet op het gras te lopen. Water elke dag, het liefst ’s ochtends: tijdens de hitte van de dag verlies je veel water tot verdamping. En als je ’s nachts water geeft, kan de graszoden schimmelziektes stimuleren.

6. Maai het gazon
Wanneer het gras 8 cm hoog wordt, is het tijd om het tot 5 cm te maaien. Omdat uw nieuwe gazon nog steeds kwetsbaar is, gebruikt u een loopmaaier (in plaats van het zwaardere zittype) voor de eerste maai. Vergeet het gras niet op te bergen anders ontstaat er broei.

7. Bemest nogmaals
Laat uw gazon groeien en bemest het vervolgens opnieuw voor verdere groei van de graszoden.

Waar kun je graszoden kopen?
Graszodenland
www.graszodenland.nl


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑