Voeding

Published on augustus 20th, 2012 | by Juliette

Berlijn en de biologische voeding trend

Vorige maand was ik in het walhalla van de biologische levensstijl met bio winkels en supermarkten: Berlijn! Ik was daar voor een zomerse stedentrip met vriendinnen en ontdekte hoe groot het biologische en ecologische aanbod is in deze mooie stad. Op bijna iedere straathoek zat wel een biologische supermarkt en ik sliep dat weekend zelfs in een spiksplinternieuw  design & ECO hotel. Erg biologisch verantwoord allemaal..

Het biologische aanbod in Berlijn is mij (naast de prachtige stad en het diverse aanbod qua uitgaan en bezienswaardigheden) enorm bijgebleven. Want naast de tientallen bio winkels kon je daar ook je hart ophalen in de vele vegetarische en biologische restaurantjes en cafeetjes. Ik vroeg mij af hoe het komt dat dit fenomeen in Nederland langzamerhand ook toeneemt, maar nog niet zo extreem.

Nergens zoveel biologisch voedsel als in Berlijn

Na wat zoeken op internet werd mij duidelijk dat nergens anders in Duitsland zoveel biologische voedsel gekocht wordt als in Berlijn. Zou biologisch eten dan goedkoper zijn in Berlijn? Nee. Het gaat de meesten dan ook niet alleen om de kwaliteit maar juist ook om het ‘verantwoordelijkheidsgevoel’. In 2010 kocht maar liefst 70% van de Berlijners regelmatig biologisch voedsel!

Twee jaar geleden waren er in Berlijn ruim 41 biologische supermarkten en 80 bio-winkels. Hiermee was Berlijn toen al de grootste bio-afnemer van alle Europese steden. Dit aantal is de afgelopen jaren alleen nog maar toegenomen. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is de Duitse overheid veel drukker met het stimuleren van duurzame energie en het eten van biologisch voedsel dan de overheid in Nederland.

Biologische landbouw in Nederland

In ons land liggen de meeste biologische voedsel bronnen verspreid over het hele land. In Berlijn halen zij hun biologische landbouw veelal uit het naastgelegen Brandenburg. Hier wordt ruim 10 % van de landbouw biologische geteeld. Dit is haast het dubbele van het Duitse landelijke gemiddelde aanbod (5,6%). In Nederland was het totale biologische landbouw aandeel nog maar zo’n 2,6 %.

Toch zie je ook in Nederland een stijging van het aanbod en de afname van biologische producten. Ook de Albert Heijn en andere supermarkten bieden steeds meer Bio/Eco aan. Dat komt deels doordat we bewuster zijn gaan leven en meer worden geconfronteerd met de nadelen van non-bio food en de productie daarvan.

Biologische voeding niets anders dan een trend?

Maar er zijn ook andere factoren die denk ik net als in een ‘hippe’ stad als Berlijn ten gronde liggen. Want misschien is biologisch eten en het gebruiken van biologische producten niets anders dan een tijdelijke trend. Groen is hip! Vega is hip! Bio is hot! Google deze kreten en je komt tal van interessante artikelen en onderzoeken over dit onderwerp tegen. Een harde conclusie durf ik nu nog niet te maken.

Hoe dan ook, ik was enorm gefascineerd door het diverse en groots aanwezige biologische aanbod in Berlijn. Het heeft mijn interesse in de biologische markt in Nederland én Europa aangewakkerd, maar vooral ook de (sociale) redenen waarom mensen steeds vaker biologische producten kopen. Uit schuldgevoel? Omdat het hip is? Of omdat het gezonder is? Ik hou je op de hoogte!

 

Handige websites:

 Biologische supermarkten in Nederland

Agri Holland over biologische landbouw in Nederland

 

Tags: , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑