Biologische producten worden steeds populairder en toegankelijker vo..." /> BioBlogging.nl | Alles biologisch natuurlijk!

Bio Informatie no image

Published on juli 20th, 2018 | by Marlou

0

Is biologisch eten gezonder?

Biologische producten worden steeds populairder en toegankelijker voor steeds meer mensen. Waar je eerst apart naar een speciaalzaak moest gaan voor biologische producten, kun je nu ook steeds meer biologische producten in de supermarkt vinden bij jou om de hoek. Maar is het nou daadwerlijk beter en gezonder om biologische producten te eten? Daar proberen we je in dit artikel meer inforamtie over te geven, want het antwoordt is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden.

Het verschilt per product

Of een biologisch product gezonder is dan een ‘normaal’ product, hangt van verschillende factoren af. Melk en andere producten van een biologische koe, bevatten meer voedingsstoffen dan een gemiddelde andere koe. Een biologische koe heeft meer vrijheid en kan lekker in de wei grazen. Daardoor heeft de koe meer beweging en beter voedsel, waardoor de melk minder verzadigd vet bevat, meer omega-3 vetzuren, vitamine E en bètacaroteen. Biologische koeien staan meer dagen per jaar buiten dan normale koeien, waardoor ze meer kunne grazen. Toch is de melk in de winter altijd minder gezond dan in de zomer. Ook de biologische koeien staan dan vaker binnen.

 

Toch is niet ieder product gezonder dan wanneer het biologisch is. De wetenschap probeert al meer dan 50 jaar een antwoord te vinden of biologisch eten gezonder is. Er zijn wel wat verschillen aangetoont, maar de verschillen zijn niet zo groot dat het daadwerkelijk een verschil zou maken. Er is wel een ander verschil gevonden. Normale groente bevatten meer nitraten, terwijl biologische groente weer meer fosfor in zich dragen. Wat betreft vlees en zuivel is er wel een duidelijk verschil gemeten. Biologische varianten bevatten meer vetten, met name de gezonde onverzadigde vetten die goed voor je lijf zijn. Het voordeel van biologisch fruit is dat het niet bespoten wordt, dus je deze vaak met schil en alle gezonde voedingsstoffen kun eten. Je gooit minder weg en er zitten vaak erg veel voedingsstoffen en vezels in de schil dus dat zijn wel wat voordelen.

 

Voordelen biologische eten

Het verschil in voedingsstoffen tussen normaal voedsel en biologsich voedsel is dus niet zo groot, wel zijn er grote andere verschillen. Zo wordt biologisch voedsel niet bespoten met bestrijdingsmiddelen en pesticideren, er wordt niet genetisch gemanipuleerd en sommige mensen vinden biologische producten meer smaak hebben. Als je gezonder wilt eten, kun je voor biologische producten kiezen. Nog beter is om lokale producen bij boeren en kleine winkels te kopen.

 

Vooral biologisch vlees en melkproduten eten loont dus. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor de dieren. Biologische dieren behouden hun uiterlijke kenmerken. Kippen hebben snavels, varkens houden hun krulstaart en alle dieren hebben veel meer ruimte, zijn vaker buiten en hebben een schoner en beter leven. Denk dus niet alleen aan jezelf, maar ook aan het welzijn van de dieren.

 


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑