Bio Informatie Biologisch katoen veld

Published on juni 8th, 2012 | by Juliette

Organic Cotton

Steeds meer bekende kledingmerken lanceren een kledinglijn waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van Organic Cotton, ofwel biologisch katoen. Maar wat is biologisch katoen eigenlijk?

 

Wist jij dat voor de productie van 1 t-shirtje al ongeveer 150 gram chemische stoffen nodig is? Deze chemische stoffen zijn zeer schadelijk voor het milieu en de dieren en mensen die ermee in aanraking komen. Gelukkig is de vraag naar biologisch katoen wel steeds populairder aan het worden.

H&M Biologisch collectie

Op dit moment is maar zo’n 0,76% van de katoenproductie in de wereld biologisch. Maar, in tegenstelling tot 2009 is de biologische katoenproductie met 20% gestegen. Want als organisatie kun je door biologisch katoen te gebruiken of te verkopen een duidelijke boodschap afgeven.

Bij de productie van biologisch katoen worden methoden gebruikt die ecologisch, economisch en sociaal duurzaam zijn. Er is een verbod op het gebruik van synthetische pesticiden en bemesting, antibiotica, kunstmatige ingrediënten, genetische aanpassingen en bestraling.

Wanneer een katoenboer biologisch werkt gebruikt deze biologische bemesting van plantaardig en dierlijk afval. Zij krijgen alleen het label voor biologische teelt als men grond gebruikt die ten minste 3 jaar lang vrij is van synthetische pesticiden. Het voordeel is een winst voor het milieu en voor de gezondheid van arbeiders op de katoenplantages.

Hoe weet je nu of kleding echt gemaakt is van biologisch katoen? In Nederland bevat dergelijke kleding het Eko-keurkmerk. Daarbij gaat men uit van de 90% norm, waarbij minimaal 90% van de gebruikte katoen biologisch moet zijn. De Skal is een organisatie die in Nederland door de overheid is aangewezen om dit keurmerk te verlenen en te controleren.

Tags: , , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑