Uncategorized

Published on maart 23rd, 2018 | by Marlou

0

Planten en groenten kweken in een kweektent

De aanschaf van een kweektent biedt vele voordelen wanneer je het hele jaar door planten en groenten wilt kweken onder kunstlicht. Daarnaast zijn ze goedkoop in de aanschaf en snel op te zetten. Klaar om aan de slag te gaan? Lees dan snel verder, want in deze blog geven we een aantal handige tips mee waar je aan moet denken wanneer je een kweektent gaat kopen.

 

Een kweektent heeft reflecterende folie aan de binnenkant van de wanden en een opening met op maat gemaakte sluitingen. Hierdoor kun je gemakkelijk luchtslangen en kabels door je tent halen, zonder dat er lucht of licht gaat ‘lekken’. Een kweektent hoeft niet opvallend te zijn en neemt relatief weinig ruimte in en elke tent komt met een bouwbeschrijving. Een kweektent geeft de perfecte leefomgeving voor planten omdat je het klimaat kunt aanpassen aan de plant die je aan het kweken bent. Heel veel groente en planten kunnen namelijk niet zo goed tegen ons Nederlands klimaat. Dikwijls is de groente in de supermarkt dan ook niet op Nederlandse grond geteeld. Om ons het hele jaar van groente te kunnen voorzien wordt dit vaak in het buitenland gedaan, maar nu kun jij zelf gemakkelijk met een kweektent binnenshuis groenten kweken. Tomaten, paprika’s en komkommers lenen zich perfect voor het kweken in een kweektent.

 

Voor welke kweektent kies jij? Kweektenten van één bij één meter worden veel verkocht. Je moet je afvragen hoeveel planten en of groenten wil gaan oogsten voor de precieze grootte. Hierbij is het ook belangrijk om na te gaan hoe hoog je kweektent moet zijn. Voor hoge planten heb je een krachtige lamp nodig, en deze moet weer hoger je boven je planten geplaatst worden. Kies bij twijfel dus voor een hogere kweektent en laat je goed informeren. Een aantal kweektenten kun je ook in hoogte uitbreiden met een extensie kit.

 

Waar moet je nog meer aan denken? Verlichting is heel belangrijk, planten hebben gemiddeld 14 uur per dag licht nodig. Kies hiervoor voor 400 of 600 watt kweeklampen, dat moet voldoende licht geven. Het is echt nodig om kweeklichten aan te schaffen, want er kan geen daglicht bij de kweektent. Daarnaast is temperatuur ook erg belangrijk. Paprika’s en tomaten komen uit een tropisch klimaat en groeien het best bij een gemiddelde temperatuur van 24 graden celsius overdag en 20 graden celsius ‘s nachts. Om te voorkomen dat er schimmels, bacteriën -en/of insecten in je planten terechtkomen gebruik je een koolstoffilter. Dit beschermt tegen toxinen, de sporen en schimmels die kunnen ontstaan in een vochtige ruimte zoals een kweektent kunnen ziekteverwekkend zijn. Naast voldoende verlichting en de juiste temperatuur moet je de luchtvochtigheid goed regelen. Planten houden over het algemeen van een luchtvochtigheid van 70%, echter kan dit per plant verschillen dus houd dit goed in de gaten. Je moet natuurlijk je gewas water geven. Dit kan handmatig, maar ook middels een irrigatiesysteem. Dit zijn de beginselen van het opzetten en de mogelijkheden van een kweektent.

 

 


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑