Duurzaam

Published on juni 24th, 2016 | by Marlou

Gastblog: Verschillende Soorten Zonnepanelen

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn met elk hun eigen voordelen. Door de enorme groei in de zonnepanelensector een aantal jaren terug zijn de technische ontwikkelingen steeds toegankelijker voor consumenten. Voor consumenten zijn er tegenwoordig 3 soorten zonnepanelen; Monokristallijn, Polykristallijn en Dunne-film panelen.

Monokristallijn
Monokristallijn zonnepanelen zijn het summum binnen de zonnepanelenwereld. Deze zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, de silicium wordt verhit tot wel 1300 graden en dan op een speciale manier afgekoeld. Door deze manier van afkoelen komen de silicium kristallen mooi in een lijn te liggen en kunnen ze efficiënter hun werk doen. Silicium heeft foto-elektrische eigenschappen wat inhoud dat het in staat is om licht om te zetten in elektrische energie. Monokristallijn zonnepanelen hebben een donkerblauwe tot zwarte egale kleur. Monokristallijn panelen zijn erg in trek bij consumenten met een beperkt dakoppervlak. Door de hogere efficiëntie van de panelen is het mogelijk om op een kleiner dakoppervlak meer energie op te wekken waardoor de panelen ook rendabel zijn op een klein dak.

Polykristallijn
Polykristallijn zonnepanelen zijn het populairst in Nederland dit vooral vanwege de scherpe prijzen. Polykristallijn zonnepanelen worden net iets anders gemaakt dan de Monokristallijn panelen waardoor het productieproces korter duurt. Het korte proces heeft invloed op de prijs van de panelen die aanzienlijk lager ligt maar daarbij komt ook een lagere efficiëntie. Er zijn dus meer panelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Polykristallijn panelen hebben een blauwe kleur en zijn volgens veel minder esthetisch omdat ze meer opvallen.

Dunne-film
Dunne-film panelen zijn uitermate geschikt voor draagbare apparaten of ruimtes die weinig energie gebruiken. Denk hierbij aan tuinhuisjes, campers, boten etc. Qua apparatuur is de kans groot dat je ooit zo’n apparaat in je handen hebt gehad. Veel rekenmachines en bijvoorbeeld horloges maken gebruiken van dunne-film paneeltjes.

Dit komt omdat dunne-film panelen ook diffuus licht om kunnen zetten naar energie, bijvoorbeeld bij bewolkt weer of schaduw. De efficiëntie van deze panelen is wel een stuk lager dan bij de hierboven genoemde panelen.

 


About the AuthorBack to Top ↑