Bio Informatie no image

Published on maart 20th, 2017 | by Marlou

Wat is asbest?

Asbest, een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen die je pas onder de microscoop kunt zien. Deze mineralen zijn eenvoudig te winnen en op plaatsen in de wereld aanwezig. Asbest is breed toepasbaar, de naam komt voort uit het Griekse asbestos, wat ‘onverwoestbaar’ betekent. Asbest heeft twee structuren, hecht gebonden en niet hecht gebonden. In hecht gebonden asbest zitten de vezels vast in het bindmiddel en geeft dus weinig tot geen vezels af, deze vorm van asbest is dus niet schadelijk voor je. Niet hecht gebonden asbest, ook wel spuitasbest, zijn de vezels niet tot nauwelijks verankerd in de kern en laat dus gemakkelijk vezels los en dat maakt deze structuur van asbest zo gevaarlijk.

De gevaren van asbest

Er zijn verschillende soorten asbest, chrysotiel, amosiet en crocidoliet. We noemen het ook wel witte, bruine en blauwe asbest. Wit (chrysotiel) is het minst schadelijkst voor de mens en blauw (crocidoliet) is de gevaarlijkste variant van asbest. Vroeger is vooral de witte asbest toegepast. Asbest werd toegepast in isolatie, ketels, golfplaten en nog veel meer. Asbest is hittebestendig en slijtvast, daarom was het zo’n ‘goed’ middel in de vroegere jaren. In deze jaren zagen de mensen geen gevaar is asbest, maar dat is het wel. Door het inademen van losse asbest vezels neemt de kans op verschillende enge ziekten toe.

Asbest weg laten halen

Woon je in een huis dat voor 1993 is gebouwd en wil je dit gaan slopen of renoveren? Dan moet je eerst een asbestinventarisatie conform de SC-530 norm laten uitvoeren. Een bedrijf moet hiervoor gecertificeerd zijn om dit te mogen doen. Een bedrijf zoals Milieu-control is hier in gecertificeerd. Asbest moet zorgvuldig en professioneel verwijderd worden. Zoekt u een bedrijf dat al jaren ervaring heeft met het verwijderen van asbest uit huizen of bedrijfspanden, bekijk dan de website van milieu-control.


About the AuthorBack to Top ↑